MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
Menu
  • Complete JEE Main/Advanced Course and Test Series
  • OFFERED PRICE: Rs. 15,900
  • View Details
Get extra Rs. 1,590 off
USE CODE: SELF10

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.4

Question: 1

Find the mode and median of the data: 13, 16, 12, 14, 19, 12, 14, 13, 14

By using the empirical relation also find the mean.

Solution:

Arranging the data in ascending order such that same numbers are put together, we get:

12, 12, 13, 13, 14, 14, 14, 16, 19

Here, n = 9.

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.4 Question: 1

Here, 14 occurs the maximum number of times, i.e., three times. Therefore, 14 is the mode of the data.

Now,

Mode = 3 Median – 2 Mean

→ 14 = 3 x 14 – 2 Mean

→ 2 Mean = 42 – 14 = 28

→ Mean = 28 ÷ 2 = 14.

Question: 2

Find the median and mode of the data: 35, 32, 35, 42, 38, 32, 34

Solution:

Arranging the data in ascending order such that same numbers are put together, we get:

32, 32, 34, 35, 35, 38, 42

Here, n = 7

Find the median and mode of the data: 35, 32, 35, 42, 38, 32, 34

Here, 32 and 35, both occur twice. Therefore, 32 and 35 are the two modes.

Question: 3

Find the mode of the data: 2, 6, 5, 3, 0, 3, 4, 3, 2, 4, 5, 2, 4

Solution:

Arranging the data in ascending order such that same values are put together, we get:

0, 2, 2, 2, 3, 3, 3, 4, 4, 4, 5, 5, 6

Here, 2, 3 and 4 occur three times each. Therefore, 2, 3 and 4 are the three modes.

Question: 4

The runs scored in a cricket match by 11 players are as follows:

6, 15, 120, 50, 100, 80, 10, 15, 8, 10, 10

Find the mean, mode and median of this data.

Solution:

Arranging the data in ascending order such that same values are put together, we get:

6, 8, 10, 10, 15, 15, 50, 80, 100, 120

Here, n = 11

he runs scored in a cricket match by 11 players are as follows:  6, 15, 120, 50, 100, 80, 10, 15, 8, 10, 10  Find the mean, mode and median of this data.

Here, 10 occur three times. Therefore, 10 is the mode of the given data.

Now,

Mode = 3 Median – 2 Mean

→ 10 = 3 x 15 – 2 Mean

→ 2 Mean = 45 – 10 = 35

→ Mean = 35 ÷ 2 = 17.5

Question: 5

Find the mode of the following data:

12, 14, 16, 12, 14, 14, 16, 14, 10, 14, 18, 14

Solution:

Arranging the data in ascending order such that same values are put together, we get:

10, 12, 12, 14, 14, 14, 14, 14, 14, 16, 18

Here, clearly, 14 occurs the most number of times.

Therefore, 14 is the mode of the given data.

Question: 6

Heights of 25 children (in cm) in a school are as given below:

168, 165, 163, 160, 163, 161, 162, 164, 163, 162, 164, 163, 160, 163, 163, 164, 163, 160, 165, 163, 162

What is the mode of heights?

Also, find the mean and median.

Solution:

Arranging the data in tabular form, we get:

Height of Children (cm) Tally Bars Frequency
160 lll 3
161 l 1
162 llll 4
163 llll llll 10
164 lll 3
165 lll 3
168 l 1
Total   25
 

Here, n = 25

163 cm occurs the most number of times

Here, clearly, 163 cm occurs the most number of times. Therefore, the mode of the given data is 163 cm.

Mode = 3 Median – 2 Mean

→ 163 = 3 x 163 – 2 Mean

→ 2 Mean = 326

→ Mean = 163 cm.

Question: 7

The scores in mathematics test (out of 25) of 15 students are as follows:

19, 25, 23, 20, 9, 20, 15, 10, 5, 16, 25, 20, 24, 12, 20

Find the mode and median of this data. Are they same?

Solution:

Arranging the data in ascending order such that same values are put together, we get:

5, 9, 10, 12, 15, 16, 19, 20, 20, 20, 20, 23, 24, 25, 25

Here, n = 15

Arranging the data in ascending order such that same values are put together, we get:

Here, clearly, 20 occurs most number of times, i.e., 4 times. Therefore, the mode of the given data is 20.

Yes, the median and mode of the given data are the same.

Question: 8

Calculate the mean and median for the following data:

Marks: 10 11 12 13 14 16 19 20
Number of Students: 3 5 4 5 2 3 2 1

Solution:

Using empirical formula, find its mode.

Calculation of Mean

Calculate the mean and median for the following data:

Question: 9

The following table shows the weights of 12 persons.

Weight (in kg): 48 50 52 54 58
Number of persons: 4 3 2 2 1

Find the median and mean weights. Using empirical relation, calculate its mode.

Solution:

Find the median and mean weights. Using empirical relation, calculate its mode.

Get Extra Rs. 1,590 off

COUPON CODE: SELF10


Course Features

  • 728 Video Lectures
  • Revision Notes
  • Previous Year Papers
  • Mind Map
  • Study Planner
  • NCERT Solutions
  • Discussion Forum
  • Test paper with Video Solution