MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
Menu
  • Complete JEE Main/Advanced Course and Test Series
  • OFFERED PRICE: Rs. 15,900
  • View Details

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2

Question: 1

A die was thrown 20 times and the following scores were recorded:

5, 2, 1, 3, 4, 4, 5, 6, 2, 2, 4, 5, 5, 6, 2, 2, 4, 5, 5, 1

Prepare the frequency table of the scores on the upper face of the die and find the mean score.

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 1


Question: 2

The daily wages (in Rs) of 15 workers in a factory are given below:

200, 180, 150, 150, 130, 180, 180, 200, 150, 130, 180, 180, 200, 150, 180

Prepare the frequency table and find the mean wage.

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 2


Question: 3

The following table shows the weights (in kg) of 15 workers in a factory:

Weight (in kg): 60 63 66 72 75
Numbers of workers: 4 5 3 1 2

Calculate the mean weight.

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 3


Question: 4

The ages (in years) of 50 students of a class in a school are given below:

Age (in years): 14 15 16 17 18
Numbers of students: 15 14 10 8 3

Find the mean age.

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 4


Question: 5

Calculate the mean for the following distribution:

x: 5 6 7 8 9
f: 4 8 14 11 3

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 5


Question: 6

Find the mean of the following data:

x: 19 21 23 25 27 29 31
f: 13 15 16 18 16 15 13

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 6


Question: 7

The mean of the following data is 20.6. Find the value of p.

x: 10 15 p 25 35
f: 3 10 25 7 5

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 7


Question: 8

If the mean of the following data is 15, find p.

x: 5 10 15 20 25
f: 6 p 6 10 5

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 8


Question: 9

Find the value of p for the following distribution whose mean is 16.6

x: 8 12 15 p 20 25 30
f: 12 16 20 24 16 8 4

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 9


Question: 10

Find the missing value of p for the following distribution whose mean is 12.58

x: 5 8 10 12 p 20 25
f: 2 5 8 22 7 4 2

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 10


Question: 11

Find the missing frequency (p) for the following distribution whose mean is 7.68

x: 3 5 7 9 11 13
f: 6 8 15 p 8 4

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 11


Question: 12

Find the value of p, if the mean of the following distribution is 20

x: 15 17 19 20 + p 23
f: 2 3 4 5p 6

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 12


Course Features

  • 728 Video Lectures
  • Revision Notes
  • Previous Year Papers
  • Mind Map
  • Study Planner
  • NCERT Solutions
  • Discussion Forum
  • Test paper with Video Solution