MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
Menu
  • Complete JEE Main/Advanced Course and Test Series
  • OFFERED PRICE: Rs. 15,900
  • View Details

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3

Question: 1

Data – 83, 37, 70, 29, 45, 63, 41, 70, 34, 54

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 1

 

Question: 2

Data – 133, 73, 89, 108, 94,104, 94, 85, 100, 120

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 2

 

Question: 3

Data – 31, 38, 27, 28, 36, 25, 35, 40

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 3

 

Question: 4

Data – 15, 6, 16, 8, 22, 21, 9, 18, 25

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 4

 

Question: 5

Data – 41, 43,127, 99, 71, 92, 71, 58, 57

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 5

Question: 6

Data – 25, 34, 31, 23, 22, 26, 35, 29, 20, 32

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 6


Question: 7

Data –  12, 17, 3, 14, 5, 8, 7, 15

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 7

 

Question: 8

Data – 92, 35, 67, 85, 72, 81, 56, 51, 42, 69

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 8

 

Question: 9

Numbers 50, 42, 35, 2x +10, 2x – 8, 12, 11, 8, 6 are written in descending order and their median is 25, find x.

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 9

 

Question: 10

Find the median of the following observations: 46, 64, 87, 41, 58, 77, 35, 90, 55, 92, 33. If 92 is replaced by 99 and 41 by 43 in the above data, find the new median?

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 10

 

Question: 11

Find the median of the following data: 41, 43, 127, 99, 61, 92, 71, 58, 57, If 58 is replaced by 85, what will be the new median?

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 11

 

Question: 12

The weights (in kg) of 15 students are: 31, 35, 27, 29, 32, 43, 37, 41, 34, 28, 36, 44, 45, 42, 30. Find the median. If the weight 44 kg is replaced by 46 kg and 27 kg by 25 kg, find the new median.

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 12

 

Question: 13

The following observations have been arranged in ascending order. If the median of the data is 63, find the value of x: 29, 32, 48, 50, x, x + 2, 72, 78, 84, 95

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 13


Course Features

  • 728 Video Lectures
  • Revision Notes
  • Previous Year Papers
  • Mind Map
  • Study Planner
  • NCERT Solutions
  • Discussion Forum
  • Test paper with Video Solution