MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
Menu
  • Complete JEE Main/Advanced Course and Test Series
  • OFFERED PRICE: Rs. 15,900
  • View Details

Chapter 1: Integers Exercise – 1.1

Question: 1

Determine each of the following products:

(i) 12 × 7

(ii) (-15) × 8

(iii) (- 25) × (- 9)

(iv) (125) × (- 8)

Solution:

(i) We have,

12 × 7 = 84  [The product of two integers of like signs is equal to the product of their absolute value]

(ii) We have,

 (- 15) × 8 [The product of two integers of opposite

= (- 15 × 8) signs is equal to the additive inverse of the

= –120 [product of their absolute values]

(iii) We have,

(-25) × (-9)

= + (25 × 9)

= 225

(iv) We have,

(125) × (- 8)

= - (125 × 8)

= –1000

 

Question: 2

Find each of the following products:

(i) 3 × (- 8) × 5

(ii) 9 × (- 3) × (- 6)

(iii) (- 2) × 36 × (- 5)

(iv) (- 2) × (- 4) × (- 6) × (- 8)

Solution:

(i) We have,

3 × (- 8) × 5

= – (3 × 8) × 5

= (- 24) × 5

= – (24 × 5)

= – 120

(ii) We have,

9 × (-3) × (- 6)

= - (9 × 3) × (- 6)

= (- 27) × (- 6)

= + (27 × 6)

= 162

(iii) We have,

(-2) × 36 × (- 5)

= - (2 × 36) × (- 5)

= (- 72) × (- 5)

= (72 × 5)

= 360

(iv) We have,

(- 2) × (- 4) × (- 6) × (- 8)

= (2 × 4) × (6 × 8)

= (8 × 48)

= 384

 

Question: 3

Find the value of:

(i) 1487 × 327 + (- 487) × 327

(ii) 28945 × 99 - (- 28945)

Solution:

(i) We have,

1487 × 327 + (- 487) × 327

= 486249 – 159249

= 327000

(ii) We have,

28945 × 99 - (- 28945)

= 2865555 – 28945

= 2894500

 

Question: 4

Complete the following multiplication table:

Second Number

X - 4 -3 - 2 -1 0 1 2 3 4
- 4                  
First Number                  
- 2                  
-1                  
0                  
1                  
2                  
3                  
4                  

Is the multiplication table symmetrical about the diagonal joining the upper left corner to the lower right corner?

Solution:

Second number

X - 4 - 3 - 2 - 1 0 1 2 3 4
- 4 16 12 8 4 0 -4 -8 -12 -16
First number 12 9 6 3 0 -3 -6 -9 -12
-3
-2 8 6 4 2 0 -2 -4 -6 -8
-1 4 3 2 1 0 -1 -2 -3 -4
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1 -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4
2 -8 -6 -4 -2 0 2 4 6 8
3 -12 -9 -6 -3 0 3 6 9 12
4 -16 -12 -8 -4 0 4 8 12 16


Question: 5

Determine the integer whose product with ‘-1’ is

(i) 58

(ii) 0

(iii) – 225

Solution:

(i) 58 x (–1) = – (58 x 1)

= – 58

(ii) 0 x (–1) = 0

(iii) (–225) x (–1) = + (225 x 1)

= 225

 

Question: 6

What will be the sign of the product if we multiply together

(i) 8 negative integers and 1 positive integer?

(ii) 21 negative integers and 3 positive integers?

(iii) 199 negative integers and 10 positive integers? 

Solution:

(i) Positive ∵ [- ve × - ve = + ve]

(ii) Negative ∵ [- ve × + ve = - ve]

(iii) Negative

 

Question: 7

State which is greater: 

(i) (8 + 9) × 10 and 8 + 9 × 10

(ii) (8 - 9) × 10 and 8 – 9 × 10 

(iii) ((-2) - 5) × - 6 and (-2) - 5 × (- 6)

Solution:

(i) (8 + 9) × 10 = 17 × 10

= 170

8 + 9 × 10 = 8 + 90 = 98

(8 + 9) × 10 > 8 + 9 × 10

(ii) (8 - 9) × 10 = - 1 × 10

= - 10

8 – 9 × 10 = 8 – 90 = - 82

(8 - 9) × 10 > 8 – 9 × 10

(iii)  ((-2) – 5) × – 6 = (- 7) × (- 6)

= (7 x 6)

= 42

(– 2) – 5 x (– 6) = – 2 + (5 x 6)

= 30 – 2

= 28

Therefore, ((-2) – 5×(- 6)) > (- 2) – 5 × (- 6)

 

Question: 8

(i) If a× (-1) = - 30, is the integer a positive or negative?

(ii) If a × (-1) = 30, is the integer a positive or negative? 

Solution:

(i) When multiplied by ‘a’ negative integer, a gives a negative integer. Hence, ‘a’ should be

a positive integer.

a = 30

(ii) When multiplied by ‘a’ negative integer, a gives a positive integer. Hence, ‘a’ should be

a negative integer.

a = – 30

 

Question: 9

 Verify the following:

(i) 19 × (7 + (-3)) = 19 × 7 + 19 × (-3)

(ii) (-23)[(-5)+ (+19)] = (-23) × (- 5) + (- 23) × (+19)

Solution:

(i) L.H.S = 19 × (7+ (-3))

= 19 × (7-3)

= 19 × 4

= 76

R.H.S = 19 × 7 + 19 × (-3)

= 133 – 57

= 76

Therefore, L.H.S = R.H.S

(ii)  L.H.S = (-23)[(-5) + (+19)]

= (-23)[-5 + 19]

= (-23)[14]

= – 322

R.H.S = (-23) × (-5) + (-23) × (+19)

= 115 – 437

= –322

Therefore, L.H.S = R.H.S

 

Question: 10

Which of the following statements are true?

(i) The product of a positive and a negative integer is negative.

(ii) The product of three negative integers is a negative integer.

(iii) Of the two integers, if one is negative, then their product must be positive.

(iv) For all non-zero integers a and b, a × b is always greater than

either a or b.

(v) The product of a negative and a positive integer may be zero.

(vi) There does not exist an integer b such that for a >1, a × b = b × a = b. <

Solution:

(i) True

(ii) True

(iii) False

(iv) False

(v) False

(vi) True


Course Features

  • 728 Video Lectures
  • Revision Notes
  • Previous Year Papers
  • Mind Map
  • Study Planner
  • NCERT Solutions
  • Discussion Forum
  • Test paper with Video Solution