MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
Menu
  • Complete JEE Main/Advanced Course and Test Series
  • OFFERED PRICE: Rs. 15,900
  • View Details
Get extra Rs. 1,590 off
USE CODE: SELF10

Chapter 1: Integers Exercise – 1.4

Question: 1

Simplify

3 - (5 – 6 ÷ 3)

Solution:

3 - (5 – 6 ÷ 3)

= 3 – (5 – 2)

= 3 – 3

= 0

∴ 3 - (5 – 6 ÷ 3) = 0

Question: 2

Simplify

– 25 + 14 ÷ (5 - 3)

Solution:

-25 + 14 ÷ (5 - 3) = - 25 + 14 ÷ (2)

= - 25 + 14/2

= –25 + 7

= –18

∴ - 25 + 14 ÷ (5 - 3) = - 18

Question: 3

Simplify

Solution:

Question: 4

Simplify

Solution:

Question: 5

Simplify

36 - [18 - (14 - (15 – 4 ÷ 2 × 2))]

Solution:

36 - [18 - (14 - (15 – 4 ÷ 2 × 2))]

= 36 - [18 - (14 - (11 ÷ 2 × 2))]

= 36 - [18 - (14 - 11/2 × 2))]

= 36 – [18 – (14 – 11)]

= 36 – [18 – 3]

= 36 – 15

= 21

∴ 36 – [18 – (14 – (15 – 4 ÷ 2 × 2))] = 21

Question: 6

Simplify

45 - [38 - (60 ÷ 3 - (6 – 9 ÷ 3) ÷ 3)]

Solution:

45 - [38 - (60 ÷ 3 - (6 – 9 ÷ 3) ÷ 3)]

= 45 - [38 - (20 - (6 - 3) ÷ 3)]

= 45 - [38 - (20 – 3 ÷ 3)]

= 45 – [38 – (20 – 1)]

= 45 – [38 – 19]

= 45 – [19]

= 26

∴ 45 - [38 - (60 ÷ 3 - (6 – 9 ÷ 3) ÷ 3)] = 26

Question: 7

Simplify

Solution:

= 23 – [23 – (23 – (23 – 0))]

= 23 – [23 – (23 – 23)]

= 23 – [23 – 0]

= 23 – 23

= 0

Question: 8

Simplify

Solution:

= 2550 – [510 – (270 – (90 – 150))]

= 2550 – [510 – (270 – (–60))]

= 2550 – [510 – 330]

= 2550 – [180]

= 2550 – 180

= 2370

Question: 9

Simplify

Solution:

Question: 10

Simplify

Solution:

Question: 11

Simplify

Solution:

Question: 12

Simplify

[29 - ( - 2)(6 - (7 - 3))] ÷ [3 × (5 + ( - 3) × (-2))]

Solution:

[29 - (-2)(6 - (7 - 3))] ÷ [3 × (5 + (- 3) × (- 2))]

= [29 - (- 2)(6 - 4)] ÷ [3 × (5 + (3 × 2))]

= [29 - (-2)(2)] ÷ [3 × (5 + 6)]

= [29 + 4] ÷ [3 × 11]

= [33] ÷ [33]

= 1

∴ [29 - (-2) (6 -(7- 3))] ÷ [3 × (5 + (- 3) × (-2))] = 1

Question: 13

Using brackets, write a mathematical expression for each of the following:

(i) Nine multiplied by the sum of two and five.

(ii) Twelve divided by the sum of one and three.

(iii) Twenty divided by the difference of seven and two.

(iv) Eight subtracted from the product of two and three.

(v) Forty divided by one more than the sum of nine and ten.

(vi) Two multiplied by one less than the difference of nineteen and six.

Solution:

(i) 9 (2 + 5)

(ii) 12 ÷ (1 + 3)

(iii) 20 ÷ (7 - 2)

(iv) 2 × 3 - 8

(v) 40 ÷ [1 + (9 + 10)]

(vi) 2 × [(19 - 6) - 1]

Get Extra Rs. 1,590 off

COUPON CODE: SELF10


Course Features

  • 728 Video Lectures
  • Revision Notes
  • Previous Year Papers
  • Mind Map
  • Study Planner
  • NCERT Solutions
  • Discussion Forum
  • Test paper with Video Solution