MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
Menu
  • Complete JEE Main/Advanced Course and Test Series
  • OFFERED PRICE: Rs. 15,900
  • View Details

Chapter 1: Integers Exercise – 1.3

Question: 1

Find the value of 36 ÷ 6 + 3.

Solution:

36 ÷ 6 + 3 = 6 + 3

= 9

 

Question: 2

Find the value of 24 + 15 ÷ 3.

Solution:

24 + 15 ÷ 3 = 24 + 5

= 29

 

Question: 3

Find the value of 120 – 20 ÷ 4.

Solution:

120 – 20 ÷ 4 = 120 - 5

= 115

 

Question: 4

Find the value of 32 - (3 × 5) + 4.

Solution:

32 – (3 x 5) + 4 = 32 – 15 + 4

= 17 + 4

= 21

 

Question: 5

Find the value of  3 - (5 – 6 ÷ 3).

Solution:

3 - (5 – 6 ÷ 3) = 3 - (5 - 2)

= 3 – 3

= 0

 

Question: 6

Find the value of 21 – 12 ÷ 3 × 2.

Solution:

21 – 12 ÷ 3 × 2 = 21 – 123 × 2

= 21 – 4 × 2

= 21 – 8

= 13

 

Question: 7

Find the value of 16 + 8 ÷ 4 – 2 × 3.

Solution:

16 + 8 ÷ 4 – 2 × 3

= 16 + 2 – 6

= 18 – 6

= 12

∴ 16 + 8 ÷ 4 – 2 × 3 = 12

 

Question: 8

Find the value of 28 – 5 × 6 + 2.

Solution:

28 – 5 × 6 + 2 = 28 - (5 × 6) + 2

= 28 – 30 + 2

= 30 – 30

= 0

 

Question: 9

Find the value of  (-20) × (-1) + (-28) ÷ 7.

Solution:

(-20) × (-1) + (-28) ÷ 7 = 20 + ∣-28∣ ∣7∣

= 20 - 287

= 20 – 4

= 16

 

Question: 10

Find the value of  (-2) + (-8) ÷ (- 4).

Solution:

(-2) + (-8) ÷ (- 4) = - 2 + ∣- 8∣ ∣- 4∣

= – 2 + 2

= 0

 

Question: 11

Find the value of (- 15) + 4 ÷ (5 - 3).

Solution:

-15 + 4 ÷ (5 - 3) = - 15 + 4 ÷ 2

= – 15 + 2

= – 13

-15 + 4 ÷ (5 - 3) = - 13

 

Question: 12

Find the value of (- 40) × (-1) + (-28) ÷ 7.

Solution:

(- 40) × (-1) + (-28) ÷ 7 = 40 + (- 4)

= 40 – 4

= 36

 

Question: 13

Find the value of (-3) + (-8) ÷ (-4) - 2× (-2).

Solution:

(-3) + (-8) ÷ (-4) – 2 × (-2) = (-3) + (-8)(-4) - 2×(-2)

= – 3 + 2 + 4

= 6 – 3

= 3

 

Question: 14

Find the value of (-3) × (-4) ÷ (-2) + (-1).

Solution:

(-3) × (-4) ÷ (-2) + (-1) = 12 ÷ (-2) + (-1)

= – 6 – 1

= – 7

∴ (-3) × (-4) ÷ (-2) + (-1) = - 7


Course Features

  • 728 Video Lectures
  • Revision Notes
  • Previous Year Papers
  • Mind Map
  • Study Planner
  • NCERT Solutions
  • Discussion Forum
  • Test paper with Video Solution