MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
Menu
  • Complete JEE Main/Advanced Course and Test Series
  • OFFERED PRICE: Rs. 15,900
  • View Details

Chapter 13: Quadrilaterals Exercise 13.1

Question: 1

A quadrilateral having one and only pair of parallel side is called

Sol.

A Trapezium

 

Question: 2

A quadrilateral whose opposite sides are parallel is called

Sol.

None of these

(A quadrilateral whose opposite sides are parallel is called parallelogram)

 

Question: 3

A quadrilateral having all sides equal is a

Sol.

Rhombus

(A quadrilateral having four equal sides is called a Rhombus, and if each angle is a right angle then it is called a square)

 

Question: 4

A quadrilateral whose each angle is a right angle is a

Sol.

Rectangle

(Both a square and a rectangle’s angles are right angles, but the other necessary condition for a quadrilateral to be a square is that its sides must be equal.)

 

Question: 5

A quadrilateral whose each angle is a right angle and whose all sides are equal is a

Sol.

Square

 

Question: 6

A quadrilateral having two pairs of equal adjacent sides but unequal opposite sides is called a

Sol.

Kite

 

Question: 7

The diagonals of a quadrilateral bisect each other. This quadrilateral is a

Sol.

Rectangle

(The diagonals of a parallelogram bisect each other and Rectangle is a parallelogram)

 

Question: 8

If the diagonals of a quadrilateral bisects each other at a right angle, then the quadrilateral is a

Sol.

Rhombus

 

Question: 9

An isosceles trapezium has

Sol.

Non- parallel sides that are equal


Course Features

  • 728 Video Lectures
  • Revision Notes
  • Previous Year Papers
  • Mind Map
  • Study Planner
  • NCERT Solutions
  • Discussion Forum
  • Test paper with Video Solution