MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
Menu
  • Complete JEE Main/Advanced Course and Test Series
  • OFFERED PRICE: Rs. 15,900
  • View Details
Get extra Rs. 1,590 off
USE CODE: SELF10

Chapter 7: Factorization Exercise – 7.4

Question: 1

Factorize of the following expressions:

qr – pr + qs – ps

Solution:

qr – pr + qs – ps

= (qr – pr) + (qs – ps)

= r(q – p) + s(q – p)

= (r + s) (q – p) [taking (q – p) as the common factor]

Question: 2

Factorize of the following expressions:

p2q – pr2 – pq + r2

Solution:

p2q – pr2 – pq + r2

= (p2q – pq) + (r2 – pr2)

pq(p – 1) + r2(1 – p)

pq(p – 1) – r2(p – 1) [since, (1 – p) = -(p – 1)]

= (pq – r2)(p – 1) [taking (p – 1) as the common factor]

Question: 3

Factorize of the following expressions:

1 + x + xy + x2y

Solution:

1 + x + xy + x2y

= (1 + x) + (xy + x2y)

= (1 + x) + xy(1 + x)

= (1 + xy)(1 + x) [taking (1 + x) as the common factor]

Question: 4

Factorize of the following expressions:

ax + ay – bx – by

Solution:

ax + ay – bx – by

= (ax + ay) – (bx + by)

= a(x + y) – b(x + y)

= (a – b)(x + y) [taking (x + y) as the common factor]

Question: 5

Factorize of the following expressions:

xa2 + xb2 – ya2 – yb2

Solution:

xa2 + xb2 – ya2 – yb2

= (xa2 + xb2) – (ya2 + yb2)

= x(a2 + b2) – y(a2 + b2)

= (x – y)(a2 + b2) [taking (a2 + b2) as the common factor]

Question: 6

Factorize of the following expressions:

x2 + xy + xz + yz

Solution:

x2 + xy + xz + yz

= (x2 + xy) + (xz + yz)

= x(x + y) + z(x + y)

= (x + z)(x + y) [taking (x + y) s the common factor]

= (x + y)(x + z)

Question: 7

Factorize of the following expressions:

2ax + bx + 2ay + by

Solution:

2ax + bx + 2ay + by

= (2ax + bx) + (2ay + by)

= x(2a + b) + y(2a + b)

= (x + y)(2a + b) [taking (2a + b) as the common factor]

Question: 8

Factorize of the following expressions:

ab – by – ay + y2

Solution:

ab – by – ay + y2

= (ab – ay) + (y2 – by)

= a(b – y) + y(y – b) [since, (y – b) = – (b – y)]

= a(b – y) – y(b – y) [taking (b – y) as the common factor]

= (a – y)(b – y)

Question: 9

Factorize of the following expressions:

 axy + bcxy – az – bcz

Solution:

axy + bcxy – az – bcz

= (axy + bcxy) – (az – bcz)

= xy(a + bc) – z(a + bc)

= (xy – z)(a + bc) [taking (a + bc) as the common factor]

Question: 10

Factorize of the following expressions:

Lm2 – mn2– Lm + n2

Solution:

Lm2 – mn2– Lm + n2 = (Lm2 – Lm) + (n2 – mn2)

= Lm(m – 1) + n2(1 – m)

= Lm(m – 1) – n2(m – 1) [since, (1 – m) = -(m – 1)]

= (Lm – n2)(m – 1) [taking (m – 1) as the common factor]

Question: 11

Factorize of the following expressions:

 x3 – y2 + x – x2y2

Solution:

x3 - y2 + x – x2y2

= (x3 + x) – (x2y2 + y2)

= x(x2 + 1) – y2(x2 + 1)

= (x – y2)(x2 + 1) [taking (x+ 1) as the common factor]

Question: 12

Factorize of the following expressions:

6xy + 6 – 9y – 4x

Solution:

6xy + 6 – 9y – 4x = (6xy – 4x) + (6 – 9y)

= 2x (3y -2) + 3(2 – 3y)

= 2x(3y – 2) – 3(3y – 2) [since, (2 – 3y) = -(3y – 2)]

= (2x – 3)(3y – 2) [taking (3y – 2) as the common factor]

Question: 13

Factorize of the following expressions:

x2 – 2ax – 2ab + bx

Solution:

x2 – 2ax – 2ab + bx

= (x2 – 2ax) + (bx – 2ab)

= x(x – 2a) + b(x – 2a)

= (x + b)(x – 2a) [taking (x – 2a) as the common factor]

= (x – 2a)(x + b)

Question: 14

Factorize of the following expressions:

x3 – 2x2y + 3xy2 – 6y3

Solution:

x3 – 2x2y + 3xy2 – 6y3

= (x3 – 2x2y) + (3xy2 – 6y3)

= x2(x – 2y) + 3y2(x – 2y)

= (x2 + 3y2)(x – 2y) [taking (x – 2y) as the common factor]

Question: 15

Factorize of the following expressions:

abx2 + (ay – b)x – y

Solution:

abx2 + (ay – b)x – y = abx2 + axy – bx – y

= (abx2 – bx) + (axy – y)

= bx (ax – 1) + y(ax – 1)

= (bx + y)(ax – 1) [taking (ax – 1) as the common factor]

Question: 16

Factorize of the following expressions:

(ax + by)2 + (bx – ay)2

Solution:

(ax + by)2 + (bx – ay)2 = a2x2 + 2abxy + b2y2 + b2x2 – 2abxy + a2y2

= a2x2 + b2y2 + b2x2 + a2y2

= (a2x2 + a2y2) + (b2x2 + b2y2)

= a2(x+ y2) + b2’(x2 + y2)

= (a+ b2)(x2 + y2) [taking (x2 + y2) as the common factor]

Question: 17

Factorize of the following expressions:

16(a – b)3 – 24(a – b)2

Solution:

16(a – b)3 - 24(a – b)2

= 8(a – b)2 [2(a -b) -3] [taking 8(a -b)2 as the common factor]

= 8(a – b)2 (2a – 2b – 3)

Question: 18

Factorize of the following expressions:

ab(x2 + 1) + x(a2 + b2)

Solution:

ab(x2 + 1) + x(a2 + b2) = abx2 + ab + a2x + b2x

= (abx2 + a2x) + (b2x + ab)

= ax(bx + a) + b(bx + a)

= (ax + b)(bx + a) [taking (bx +a) as the common factor]

Question: 19

Factorize of the following expressions:

 a2x2 + (ax2 + 1)x + 1 + a

Solution:

a2x2 + (ax2 +1)x + 1 + a = a2x2 + ax3 + x + a

= (ax3 + a2x2) + (x + a)

= ax2(x + a) + (x + a)

= (ax2 + 1)(x + a) [taking (x + a) as the common factor]

Question: 20

Factorize of the following expressions:

a(a – 2b – c) + 2bc

Solution:

a(a – 2b – c) + 2bc = a2 – 2ab – ac + 2bc

= (a2 – ac) + (2bc – 2ab)

= a(a – c) + 2b(c – a) [since, (c -a) = -(a – c)]

= a(a – c) – 2b(a -c)

= (a -2b)(a – c) [taking (a – c) as the common factor]

Question: 21

Factorize of the following expressions:

a(a + b – c) – bc

Solution:

a(a + b – c) – bc = a2 + ab – ac – bc

= (a2 – ac) + (ab – bc)

= a(a – c) + b(a – c)

= (a + b)(a – c) [taking (a – c) as the common factor]

Question: 22

Factorize of the following expressions:

x2 - 11xy - x + 11y

Solution:

x2 – 11xy -x + 11y = (x2 – x) + (11y – 11xy)

= x(x – 1) + 11y(1 – x)

= x(x – 1) – 11y(x – 1) [since, (1 – x) = – (x – 1)]

= (x – 11y)(x – 1) [taking out the common factor]

Question: 23

Factorize of the following expressions:

 ab – a – b + 1

Solution:

ab – a – b + 1 = (ab – b) + (1 – a)

= b(a – 1) + (1 – a)

= b(a – 1) – (a – 1) [since, (1-a) = -(a -1)]

= (a – 1)(b – 1) [taking out the common factor (a – 1)]

Question: 24

Factorize of the following expressions:

x2 + y – xy – x

Solution:

x2 + y – xy – x = (x2 – xy) + (y -x)

= x(x – y) + (y – x)

= x(x – y) – (x – y) [(y – x) = -(x – y)]

= (x – 1)(x – y) [taking (x – y) as the common factor]

Get Extra Rs. 1,590 off

COUPON CODE: SELF10


Course Features

  • 728 Video Lectures
  • Revision Notes
  • Previous Year Papers
  • Mind Map
  • Study Planner
  • NCERT Solutions
  • Discussion Forum
  • Test paper with Video Solution