MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
Menu
  • Complete JEE Main/Advanced Course and Test Series
  • OFFERED PRICE: Rs. 15,900
  • View Details

Practical Geometry Exercise 18.4

Question: 1

Construct a quadrilateral ABCD, in which AB = 6 cm, BC = 4 cm, CD = 4 cm, = 95° and 90°.

Solution:

Practical Geometry Exercise 18.4

Steps of construction:

Step I: Draw BC = 4 cm.

Step II: Construct AB95° at B.

Step III: With B as the center and radius 6 cm, cut off BA = 6 cm.

Step IV: Construct BC= 90° at C.

Step V: With C as the center and radius 4 cm, cut off BA = 4 cm.

Step VI: Join CD.

The quadrilateral so obtained is the required quadrilateral.

 

Question: 2

Construct a quadrilateral ABCD, where AB = 4.2 cm, BC = 3.6 cm, CD = 4.8 cm, ∠B = 30° and ∠C = 150°.

Solution:

Practical Geometry Exercise 18.4

Steps of construction:

Step I: Draw BC = 3.6 cm.

Step II: Construct ABC=30° at B.

Step III: With B as the center and radius 4.2 cm, cut off BA = 4.2 cm.

Step IV: Construct BCD=150° at C.

Step V: With C as the center and radius 4.8 cm, cut off CD = 4.8 cm.

Step VI: Join AD.

The quadrilateral so obtained is the required quadrilateral.

 

Question: 3 

Construct a quadrilateral PQRS, in which PQ = 3.5 cm, QR = 2.5 cm, RS = 4.1 cm, ∠Q = 75° and ∠R = 120°.

Solution:

Practical Geometry Exercise 18.4

Steps of construction:

Step I: Draw QR = 2.5 cm.

Step II: Construct PQr=75° at Q.

Step III: With Q as the center and radius 3.5 cm, cut off QP = 3.5 cm.

Step IV: Construct QRS=120° at R.

Step V: With R as the center and radius 4.1 cm, cut off RS = 4.1 cm.

Step VI: Join PS.

The quadrilateral so obtained is the required quadrilateral.

 

Question: 4

Construct a quadrilateral ABCD given BC = 6.6 cm, CD = 4.4 cm, AD = 5.6 cm and ∠D = 100° and ∠C = 95°.

Solution:

Practical Geometry Exercise 18.4

Steps of construction:

Step I: Draw DC = 4.4 cm.

Step II: Construct ADC=100° at D.

Step III: With D as the center and radius 5.6 cm, cut off DA = 5.6 cm.

Step IV: Construct BCD=95° at C.

Step V: With C as the center and radius 6.6 cm, cut off CB = 6.6 cm.

Step VI: Join AB.

The quadrilateral so obtained is the required quadrilateral.

 

Question: 5

Construct a quadrilateral ABCD, in which AD = 3.5 cm, AB = 4.4 cm, BC = 4.7 cm, ∠A = 125° and ∠B = 120°.

Solution:

Practical Geometry Exercise 18.4

Steps of construction:

 Step I: Draw AB = 4.4 cm.

Step II: Construct BA= 125° at A.

Step III: With A as the centre and radius 3.5 cm, cut off AD = 3.5 cm.

Step IV: Construct AB125° at B.

Step V: With B as the centre and radius 4.7 cm, cut off BC = 4.7 cm.

Step VI: Join CD.

The quadrilateral so obtained is the required quadrilateral.

 

Question: 6

Construct a quadrilateral PQRS, in which ∠Q = 45°, ∠R = 70°, QR = 5 cm, PQ = 9 cm and RS = 7 cm.

Solution:

Practical Geometry Exercise 18.4

Steps of construction:

 Step I: Draw QR = 5 cm.

Step II: Construct PQR=45° at Q.

Step III: With Q as the center and radius 9 cm, cut off QP = 9 cm.

Step IV: Construct QRS=90° at R.

Step V: With R as the center and radius 7 cm, cut off RS = 7 cm.

Since, the line segment PQ and RS intersect each other, the quadrilateral cannot be constructed.

 

Question: 7

Construct a quadrilateral ABCD in which AB = BC = 3 cm, AD = 5 cm, ∠A = 90° and ∠B = 105°.

Solution:

Practical Geometry Exercise 18.4

Steps of construction:

 Step I: Draw AB = 3 cm.

Step II: Construct DAB=90° at A.

Step III: With A as the center and radius 5 cm, cut off AD = 5 cm.

Step IV: Construct ABC=105° at B.

Step V: With B as the center and radius 3 cm, cut off BC = 3 cm.

Step VI: Join CD.

The quadrilateral so obtained is the required quadrilateral.

 

Question: 8

Construct a quadrilateral BDEF, where DE = 4.5 cm, EF = 3.5 cm, FB = 6.5 cm, ∠F = 50° and ∠E = 100°.

Solution:

Practical Geometry Exercise 18.4

Steps of construction:

Step I: Draw EF = 3.5 cm.

Step II: Construct DE100° at E.

Step III: With E as the center and radius 4.5 cm, cut off DE = 4.5 cm.

Step IV: Construct EF= 50° at F.

Step V: With F as the center and radius 6.5 cm, cut off FB = 6.5 cm.

Step VI: Join BD.

The quadrilateral so obtained is the required quadrilateral.


Course Features

  • 728 Video Lectures
  • Revision Notes
  • Previous Year Papers
  • Mind Map
  • Study Planner
  • NCERT Solutions
  • Discussion Forum
  • Test paper with Video Solution