MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
Menu
  • Complete JEE Main/Advanced Course and Test Series
  • OFFERED PRICE: Rs. 15,900
  • View Details

Chapter 8: Introduction to Algebra – Exercise 8.3

Question: 1

5 more than twice a number x is written as:

(a) 5 + x + 2

(b) 2x + 5

(c) 2x – 5

(d) 5x + 2

Solution:

(b) 2x + 5

 

Question: 2

The quotient of x by 2 is written as:

Solution:

 

Question: 3

The quotient of x by 3 is multiplied by y is written as:

(a)  x/3y

(b)  3x/y

(c)  3y/x

(d)  xy/3

Solution:

(d)  xy/3

 

Question: 4

9 taken away from the sum of x and y is

(a) x + y – 9

(b) 9 – (x + y)

Solution:

(a) x + y – 9

 

Question: 5

The quotient of x by y added to the product of x and y is written as:

Solution:

 

Question: 6

a2b3 × 2ab2 is equal to

(a) 2a3b4

(b) 2a3b5

(c) 2ab

(d) a3b5

Solution:

(b) 2a3b5

 

Question: 7

4a2b3 × 3ab2 × 5a3b is equal to

(a) 60a3b5

(b) 60a6b5

(c) 60a6b6

(d) a6b6

Solution:

(c) 60a6b6

 

Question: 8

If 2x2y and 3xy2 denote the length and breadth of a rectangle, then its area is

(a) 6xy

(b) 6x2y2

(c) 6x3y3

(d) x3y3

Solution:

(c) 6x3y3

 

Question: 9

In a room there are x2 rows of chairs and each rows contains 2x2 chairs. The total number of chairs in the room is

(a) 2x2

(b) 2x4

(c) x4

Solution:

(b) 2x4

 

Question: 10

a3 × 2a2b × 3ab5 is equal to

(a) a6b6

(b) 23a6b6

(c) 6a6b6

(d) None of these

Solution:

(b) 2x4


Course Features

  • 728 Video Lectures
  • Revision Notes
  • Previous Year Papers
  • Mind Map
  • Study Planner
  • NCERT Solutions
  • Discussion Forum
  • Test paper with Video Solution