MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
Menu
  • Complete JEE Main/Advanced Course and Test Series
  • OFFERED PRICE: Rs. 15,900
  • View Details

Chapter 17: Symmetry Exercise 17.3

Question: 1

Complete the following table:

Shapes

Rough figure

Number of lines of symmetry

(i) scalene triangle

scalene triangle

0

(ii) Isosceles triangle

Isosceles triangle

1

(iii) equilateral triangle

 

 

(iv) Rectangle

 

 

(v) Parallelogram

 

 

(vii) Rhombus

 

 

(viii) Line

 

 

(ix) Line segment

 

 

(x) Angle

 

 

(xi) Isosceles trapezium

 

 

(xii) Kite

 

 

(xiii) Arrow head

 

 

(xiv) Semi – circle

 

 

(xv) Circle

 

 

(xvi) Regular pentagon

 

 

(xvii) Regular hexagon

   

Solution:

Shapes

Rough figure

Number of lines of symmetry

(i) scalene triangle

scalene triangle

0

(ii) Isosceles triangle

Isosceles triangle

1

(iii) equilateral triangle

Equilateral triangle

3

(iv) Rectangle

Rectangle

4

(v) Parallelogram

Parallelogram

0

(vii) Rhombus

Rhombus

2

(viii) Line Infinitely 

Line

 Many

(ix) Line segment

Line segment

1

(x) Angle

Angle

1

(xi) Isosceles trapezium

Isosceles trapezium

1

(xii) Kite

Kite

1

(xiii) Arrow head

Arrow head

1

(xiv) Semi – circle

Semi – circle

1

(xv) Circle Infinitely

Circle

Many

(xvi) Regular pentagon

Regular pentagon

5

(xvii) Regular hexagon

Regular hexagon

6


Question: 2

Consider the English alphabets A to Z. List among them the letters which have

(i)Vertical line of symmetry

(ii)Horizontal line of symmetry

(iii)Vertical and Horizontal line of symmetry

(iv)No line of symmetry

Solution:

(i) Vertical line of symmetry:

Vertical line of symmetry

(ii) Horizontal line of symmetry:

Horizontal line of symmetry

(iii) Vertical and Horizontal line of symmetry:

Vertical and Horizontal line of symmetry

(iv) No line of symmetry:

 No line of symmetry


Question: 3

No line of symmetry?

(i) Exactly one line of symmetry.

(ii) Exactly two line of symmetry.

(iii) Three line of symmetry.

(iv) no lines of symmetry

Solution:

(i) Exactly one line of symmetry:

Yes; isosceles triangle

one line of symmetry

(ii) Exactly two line of symmetry:

No

(iii) Three line of symmetry:

Yes; equilateral triangle

Three line of symmetry

(iv) no lines of symmetry

Yes; scalene triangle

no lines of symmetry


Question: 4

On a squared paper, sketch the following:

(i) A triangle with a horizontal with both horizontal and vertical line of symmetry

(ii) A quadrilateral with both horizontal and vertical lines of symmetry

(iii) A quadrilateral with horizontal but no vertical lines of symmetry

(iv) A hexagon with exactly two lines of symmetry

(v) A hexagon with exactly six lines of symmetry

Solution:

A triangle with a horizontal with both horizontal and vertical line of symmetry A quadrilateral with both horizontal and vertical lines of symmetry A quadrilateral with horizontal but no vertical lines of symmetry A hexagon with exactly two lines of symmetry A hexagon with exactly six lines of symmetry
(i)  (ii)  (iii) (iv) (v)


Question: 5

Draw neat diagrams showing the line (or lines) of symmetry and give the specific name to the quadrilateral having:

(i) only one line of symmetry. How many such quadrilaterals are there?

(ii) its diagonals as the only lines of symmetry

(iii) two lines of symmetry other than diagonals

(iv) More than two lines of symmetry

Solution:

(i) only one line of symmetry

only one line of symmetry

(ii) diagonals as the only lines of symmetry

diagonals as the only lines of symmetry

(iii) two lines of symmetry other than diagonals:

Two lines of symmetry other than diagonals

(iv) More than two lines of symmetry:

 

Question: 6

write the specific names of all the three quadrilaterals which have only one line of symmetry

Solution:

The three quadrilaterals

 

Question: 7

Trace each of the following figures and draw the lines of symmetry. If any

Lines of symmetry

Solution:

lines of symmetry


Question: 8

On squared paper copy the triangle in each of the following figures. In each case draw the line(s) of symmetry if any and identify the type of the triangle

squared paper

Solution:

(i) This is an isosceles triangle because it has only one line of symmetry.

(ii) This is an Equilateral triangle because it has three lines of symmetry.

(iii) This is a right angled triangle because it has no line of symmetry.

(iv) This is an isosceles triangle it has one line of symmetry.

 

Question: 9

Find the lines of symmetry for each of the following shapes

Lines of symmetry

Solution:

 Lines of symmetry(i)  Lines of symmetry(ii)  Lines of symmetry(iii)  Lines of symmetry(iv)
(i) (ii) (iii) (iv)
 Lines of symmetry(v)  Lines of symmetry(vi)  Lines of symmetry(vii)  Lines of symmetry(viii)
(v) (vi) (vii) (viii)


Question: 10

State whether the following statements are true or false:

(i) A right- angled triangle can have at most two lines of symmetry

(ii) An isosceles triangle with more than one line of symmetry must be an equilateral triangle

(iii) A pentagon with one line of symmetry can be drawn.

(iv) A pentagon with more than one line of symmetry must be regular

(v) A hexagon with one line of symmetry can be drawn

(vi) A hexagon with more than one line of symmetry must be regular

Solution:

(i)True

If it is an isosceles right angle triangle, then it can have only one line of symmetry at the most. Otherwise, a right angle triangle has no line of symmetry.

Right angle triangle

(ii) If an isosceles triangle has no more than one line of symmetry, then it must be an equilateral triangle. This is because an equilateral triangle has three lines of symmetry, and a triangle other than that cannot have two lines of symmetry. 

Isosceles triangle

(iii)True

A pentagon with one line of symmetry

(iv)True

A pentagon with more than one line of symmetry

(v)True

A hexagon with one line of symmetry

(vi)True

A hexagon with more than one line of symmetry


Course Features

  • 728 Video Lectures
  • Revision Notes
  • Previous Year Papers
  • Mind Map
  • Study Planner
  • NCERT Solutions
  • Discussion Forum
  • Test paper with Video Solution