MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
Menu
  • Complete JEE Main/Advanced Course and Test Series
  • OFFERED PRICE: Rs. 15,900
  • View Details

Chapter 1: Knowing Our Numbers – Exercise 1.6

Question: 1

Round off each of the following numbers to nearest tens :

i) 84

ii) 98

iii) 984

iv) 808

v) 998

vi) 12,096

vii) 10,908

viii) 28,925

Solution:

i) 80

ii) 100

iii) 980

iv) 810

v) 1,000

vi) 12,100

vii) 10,910

viii) 28,930

 

Question: 2

Round off each of the following numbers to nearest hundreds :

i) 3,985

ii) 7289

iii) 8074

iv) 14,627

v) 28,826

vi) 4,20,387

vii) 43,68,973

viii) 7,42,898

Solution:

i) 4,000

ii) 7,300

iii) 8,100

iv) 14,600

v) 28,800

vi) 4,20,400

vii) 43,69,000

viii) 7,42,900

 

Question: 3

Round off each of the numbers to nearest thousands :

i) 2401

ii) 9600

iii) 4278

iv) 7832

v) 9567

vi) 26,019

vii) 20,963

viii) 4,36,952

Solution:

i) 2000

ii) 10000

iii) 4000

iv) 8000

v) 10000

vi) 26000

vii) 21000

viii) 4,37,000

 

Question: 4

Round off each of the following numbers to nearest tens, hundreds and thousands.

i) 964

ii) 1049

iii) 45,634

iv) 79,085

Solution:

Tens :

i) 970

ii) 1050

iii) 45,630

iv) 79,090

Hundreds :

i)1000

ii) 1000

iii) 45,600

iv) 79,100

Thousands :

i) 1000

ii) 1000

iii) 46000

iv) 79000

 

Question: 5

Round off the following measures to the nearest hundreds :

i) Rs 666

ii) Rs 850

iii) Rs 3,428

iv) Rs 9,080

v) 1265 km

vi) 417 m

vii) 550 cm

viii) 2486 m

ix) 360 gm

x) 940 kg

xi) 273 l

xii) 820 mg

Solution:

i) Rs. 700

ii) Rs. 900

iii) Rs. 3,500

iv) Rs.9100

v) 1300 km

vi) 400 m

vii) 600 cm

viii) 2500 m

ix) 400 gm

x) 900 kg

xi) 300 l

xii) 800 mg

 

Question: 6

List all numbers which are rounded off to the nearest ten as 370.

Solution:

365 , 366 , 367 , 368 , 369 , 370 , 371 , 372 , 373 , 374

 

Question: 7

Find the smallest and the greatest numbers which are rounded off to the nearest hundreds as 900.

Solution:

Smallest number: 850

Greatest number: 949

 

Question: 8

Find the smallest and the greatest numbers which are rounded off to the nearest thousands as 9000.

Solution:

Smallest number: 8,500

Greatest number: 9,499


Course Features

  • 728 Video Lectures
  • Revision Notes
  • Previous Year Papers
  • Mind Map
  • Study Planner
  • NCERT Solutions
  • Discussion Forum
  • Test paper with Video Solution