MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
Menu
  • Complete JEE Main/Advanced Course and Test Series
  • OFFERED PRICE: Rs. 15,900
  • View Details
Get extra Rs. 1,590 off
USE CODE: SELF10

Chapter 8: Quadratic Equations Exercise 8.4

Question: 1

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

Solution:

So, the roots for the given equation are: x = 3√2or x = √2.

Question: 2

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

2x2 7x + 3 = 0 

Solution:

2x2 - 7x + 3 = 0

x = 12/4 or x = 2/4  

x = 3 or x = 1/2

Question: 3

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

3x2 + 11x + 10 = 0 

Solution:

3x2+ 11x + 10 = 0

x = (-5)/3 or x = - 2

Question: 4

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

2x2 + x 4 = 0

Solution:

2x2 + x − 4 = 0

Are the two roots of the given equation.

Question: 5

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

2x2 + x + 4 = 0

Solution:

2x2 + x + 4 = 0 

x2 + x2 + 2 = 0

Since, √(-31)  is not a real number, Therefore, the equation doesn’t have real roots.

Question: 6

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

Solution:

Therefore, x = (- √3)/2 and x = (- √3)/2. Are the real roots of the given equation.

Question: 7

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

Solution:

Question: 8

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

Solution:

Question: 9

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

Solution:

x = √2  or  x = 1.

Question: 10

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

x2 - 4ax + 4a2 - b2 = 0 

Solution:

 x2 - 4ax + 4a2 - b2 = 0

x- 2(2a).x + (2a)2 - b= 0

(x - 2a)2 = bx - 2a = ± b x - 2a = b or x - 2a

= - b x = 2a + b or  x = 2a - b

Therefore, x = 2a + b or  x = 2a - b are the two roots of the given equation.

Get Extra Rs. 1,590 off

COUPON CODE: SELF10


Course Features

  • 728 Video Lectures
  • Revision Notes
  • Previous Year Papers
  • Mind Map
  • Study Planner
  • NCERT Solutions
  • Discussion Forum
  • Test paper with Video Solution