MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
Menu
  • Complete JEE Main/Advanced Course and Test Series
  • OFFERED PRICE: Rs. 15,900
  • View Details
Get extra Rs. 1,590 off
USE CODE: SELF10

Chapter 5: Trigonometric Ratios Exercise – 5.3

Question: 1

Evaluate the following:

Solution:

(i) Given that,

Since sin (90 - θ) = cos θ

Therefore,

(ii) Given that,

Since cos (90 - θ) = sin θ

Therefore

(iii) Given that,

Since (90 - θ) = cos θ

(iv) We are given that,

Since tan (90 - θ) = cot θ

Therefore

(v) Given that,

Since sec (90 - θ) = cosec θ

Therefore

Question: 2

Evaluate the following:

(ii) cos 48°- sin 42°

(vii) cosec 31° - sec 59°.

(viii) (sin 72° + cos 18°) (sin 72° - cos 18°)

(ix) sin 35° sin 55° - cos 35° cos 55°

(x) tan 48° tan 23° tan 42° tan 67°

(xi) sec 50° sin 40° + cos 40° cosec 50°

Solution:

(i) We have to find:

sin(90° - θ) = cos θ and cos(90°- θ) = sin θ

= 1 + 1

= 2

(ii) We have to find: cos 48° - sin 42° 

Since cos (90° − θ) = sin θ.

So cos 48° - sin 42° = cos (90° − 42°) – sin 42° = sin 42° - sin 42°= 0

So value of cos 48° - sin 42° is 0

(iii) We have to find:

 Since cot (90°- θ) = tan θ and cos (90°- θ) = sin θ

(iv) We have to find:

Since sin(90°- θ) = cos θ and cos (90 - θ)

= 1 - 1

= 0

(v) We have to find:

Since tan (90°- θ) = cot θ and cot (90°- θ) = tan θ

= 1

(vi) We have to find:

 = 1 + 1 = 2

(vii) We have to find: 

cosec 31° − sec 59° 

Since cosec (90° − θ) = sec θ.

So = cosec 31° − sec 59°

= cosec (90° − 59°) – sec 59° = sec 59° − sec 59° = 0

So value of cosec 31° − sec 59° is 0 

(viii) We have to find: 

(sin 72° + cos 18°)(sin 72° − cos 18°)

Since sin(90° − θ) = cos θ

So (sin 72° + cos 18°) (sin 72° − cos 18°)

= (sin 72°)2 - (cos 18°)2 = [sin(90° − 18°)]2 − (cos18°)2

= (cos18°)2 - (cos18°)2 

= cos218°−cos218° = 0

So value of (sin 72° + cos 18°) (sin 72° − cos 18°) is 0. 

(ix) We find:

sin 35°sin 55° - cos 35°cos 55° 

Since sin(90° − θ) = cos θ and cos(90° − θ) = sin θ sin 35°sin 55°-  cos 35°cos 55°

 = sin (90° − 55°) sin 55° - cos(90° − 55°) cos 55° 

= 1 - 1

= 0

So value of sin 35° sin 55° - cos 35° cos 55° is 0

(x) We have to find:

tan 48° tan 23° tan 42° tan 67° 

Since tan(90°− θ) = cot θ. So tan 48° tan 23° tan 42° tan 67°

= tan (90° − 42°) tan (90° − 67°) tan 42° tan67°

= cot 42°cot 67° tan 42° tan 67°

= (tan 67°cot 67°) (tan 42°cot 42°)

= 1 x 1 = 1

So value of tan 48° tan 23° tan 42° tan 67° is 1 

(xi) We have to find:

sec 50° sin 40° + cos 40°cosec 50° 

Since cos (90° − θ) = sin θ, sec (90°- θ) = cosec θ and sin θ. cosec θ = 1.

So sec 50° sin 40° + cos 40° cosec 50° 

= sec (90° − 40°) sin 40° + cos (90° − 50°) cosec 50°

=1 + 1

= 2

So value of sec 50°sin 40° + cos 40°cosec 50° is 2. 

Question: 3

Express cos 75°+ cot 75° in terms of angle between 0° and 30°

Solution:

Given that: cos 75° + cot 75° 

= cos 75° + cot 75° = cos (90° − 15°) + cot (90° − 15°) 

= sin 15° + tan 15°

Hence the correct answer is sin 15° + tan 15°

Question: 4

If sin 3A = cos (A - 26°), where 3A is an acute angle, find the value of A.

Solution:

We are given 3A is an acute angle. We have: sin 3A = cos (A - 26°) 

⇒ sin 3A = sin(90° - (A – 26°))

⇒ sin3A = sin(116° – A) 

⇒ 3A =116° – A 

⇒ 4A = 116°

⇒ A = 29°

Hence the correct answer is 29° 

Question: 5

If A, B, C are the interior angles of a triangle ABC, prove that, 

Solution:

(i)  We have to prove:

Since we know that in triangle ABC

A + B + C = 180

⇒ C + A = 180° – B 

Hence proved

(ii) We have to prove:

Since we know that in triangle ABC

A + B + C = 180 

⇒ B + C = 180° – A 

Hence proved 

Question: 6

Prove that:

(i) tan 20° tan 35° tan 45° tan 55° tan 70° = 1

(ii) sin 48°. Sec 48° + cos 48°.cosec 42° = 2

Solution:

(i) Therefore tan 20° tan 35° tan 45° tan 55° tan 70° 

= tan (90° − 70°) tan (90° − 55°) tan 45°tan 55° tan70° 

= cot 70°cot 55° tan 45° tan 55° tan 70° 

= (tan 70°cot 70°)(tan 55°cot 55°) tan 45° 

= 1 × 1 × 1 = 1

Hence proved

(ii) We will simplify the left hand side

Sin 48°. Sec 48° + cos 48°. Cosec 42°

= sin 48°. sec (90° − 48°) cos 48°. cosec (90° − 48°) 

= sin 48°.cos 48° + cos 48°.sin 48° 

= 1 + 1 = 2

Hence proved

(iii) We have,

So we will calculate left hand side

= 1 + 1 - 2

= 2 - 2

= 0

Hence proved

(iv) We have

We will simplify the left hand side

= 1 + 1

= 2

Hence proved

Question: 7

If A, B, C are the interior of triangle ABC, show that

Solution:

(i) A + B + C = 180° 

B + C = 180° - A/2

LHS = RHS

Question: 8

 If 2θ + 45° and 30 − θ are acute angles, find the degree measure of θ satisfying sin (20 + 45°) = cos (30° + θ)

Solution:

Here 2θ + 45° = sin (60° + θ) 

We know that, ((90° − θ) = cos (θ) 

= sin (2θ + 45°) = sin (90° − (30° - θ))

= sin (2θ + 45°) = sin (90° − 30° - θ) 

= sin (2θ + 45°)

= sin (60° + θ)

On equating sin of angle of we get,

= 2θ + 45° = 60° + θ

= θ = 60° - 45°

= θ = 15°

Question: 9

If θ is appositive acute angle such that sec θ = cosec 60°, find 2cos2θ − 1

Solution:

We know that,

sec (90° − θ) = cosec2θ = sec θ

= sec (90° − 60°)

 = θ = 30°

= 2cos2 θ − 1

= 2cos2 30 − 1

Question: 10

If sin 3θ = cos (θ − 6°) where 3θ and θ – 6° acute angles, find the value of θ.

Solution:

We have, sin 3θ = cos (θ - 6°) cos (90° + 3θ)

= cos (θ − 6°)

= 90° − 3θ = θ − 6°

− 3θ – θ = - 6° − 90°

− 4θ = – 96° 

θ = – 96°/- 4

θ = 24°

Question: 11

If sec 2A = cosec (A − 42°) where 2A is acute angle, find the value of A.

Solution:

We know that sec (90 – 3θ) = cosec θ 

sec 2A = sec (90 − (A − 42))

sec 2A = sec (90 − A + 42)) 

sec 2A = sec (132 − A)

Now equating both the angles we get

2A = 132 – A

3A = 132

A = 132/3

A = 44

Get Extra Rs. 1,590 off

COUPON CODE: SELF10


Course Features

  • 728 Video Lectures
  • Revision Notes
  • Previous Year Papers
  • Mind Map
  • Study Planner
  • NCERT Solutions
  • Discussion Forum
  • Test paper with Video Solution