MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
Menu
  • Complete JEE Main/Advanced Course and Test Series
  • OFFERED PRICE: Rs. 15,900
  • View Details
Get extra Rs. 1,590 off
USE CODE: SELF10

Chapter 7: Algebraic Expressions Exercise – 7.4

Question: 1

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

2x + (5x – 3y)

Solution:

We have

2x + (5x – 3y)

Since the ‘+’ sign precedes the parentheses, we have to retain the sign of each term in the parentheses when we remove them.

= 2x + 5x – 3y

= 7x – 3y

Question: 2

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

3x – (y – 2x)

Solution:

We have

3x – (y – 2x)

Since the ‘–’ sign precedes the parentheses, we have to change the sign of each term in the parentheses when we remove them. Therefore, we have

3x – y + 2x

= 5x – y

Question: 3

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

5a – (3b – 2a + 4c)

Solution:

We have

5a – (3b – 2a + 4c)

Since the ‘-‘ sign precedes the parentheses, we have to change the sign of each term in the parentheses when we remove them.

= 5a – 3b + 2a – 4c

= 7a – 3b – 4c

Question: 4

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

-2(x2 - y2 + xy) - 3(x2 +y2 - xy)

Solution:

We have

- 2(x2 - y2 + xy) - 3(x2 +y2 - xy)

Since the ‘–’ sign precedes the parentheses, we have to change the sign of each term in the parentheses when we remove them. Therefore, we have

= -2x2 + 2y2 - 2xy - 3x2 - 3y2 + 3xy

= -2x2 - 3x2 + 2y2 - 3y2 - 2xy + 3xy

= -5x2 - y2 + xy

Question: 5

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

3x + 2y – {x – (2y – 3)}

Solution:

We have

3x + 2y – {x – (2y – 3)}

First, we have to remove the small brackets (or parentheses): ( ). Then, we have to remove the curly brackets (or braces): { }.

Therefore,

= 3x + 2y – {x – 2y + 3}

= 3x + 2y – x + 2y – 3

= 2x + 4y – 3

Question: 6

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

5a – {3a – (2 – a) + 4}

Solution:

We have

5a – {3a – (2 – a) + 4}

First, we have to remove the small brackets (or parentheses): ( ). Then, we have to remove the curly brackets (or braces): { }.

Therefore,

= 5a – {3a – 2 + a + 4}

= 5a – 3a + 2 – a – 4

= 5a – 4a – 2

= a – 2

Question: 7

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

a – [b – {a – (b – 1) + 3a}]

Solution:

First we have to remove the parentheses, or small brackets, ( ), then the curly brackets, { }, and then the square brackets [ ].

Therefore, we have

a – [b – {a – (b – 1) + 3a}]

= a – [b – {a – b + 1 + 3a}]

= a – [b – {4a – b + 1}]

= a – [b – 4a + b – 1]

= a – [2b – 4a – 1]

= a – 2b + 4a + 1

= 5a – 2b + 1

Question: 8

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

 a – [2b – {3a – (2b – 3c)}]

Solution:

First we have to remove the small brackets, or parentheses, ( ), then the curly brackets, { }, and then the square brackets, [ ].

Therefore, we have

a – [2b – {3a – (2b – 3c)}]

= a – [2b – {3a – 2b + 3c}]

= a – [2b – 3a + 2b – 3c]

= a – [4b – 3a – 3c]

= a – 4b + 3a + 3c

= 4a – 4b + 3c

Question: 9

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

 -x + [5y – {2x – (3y – 5x)}]

Solution:

First we have to remove the small brackets, or parentheses, ( ), then the curly brackets { }, and then the square brackets, [ ].

Therefore, we have

– x + [5y – {2x – (3y – 5x)}]

= – x + [5y – {2x – 3y + 5x)]

= – x + [5y – {7x – 3y}]

= – x + [5y – 7x + 3y]

= – x + [8y – 7x]

= – x + 8y – 7x

= – 8x + 8y

Question: 10

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

 2a – [4b – {4a – 3(2a – b)}]

Solution:

First we have to remove the small brackets, or parentheses, ( ), then the curly brackets, { }, and then the square brackets, [ ].

Therefore, we have

2a – [4b – {4a – 3(2a – b)}]

= 2a – [4b – {4a – 6a + 3b}]

= 2a – [4b – {- 2a + 3b}]

= 2a – [4b + 2a – 3b]

= 2a – [b + 2a]

= 2a – b – 2a

= – b

Question: 11

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

-a – [a + {a + b – 2a – (a – 2b)} - b]

Solution:

First we have to remove the small brackets, or parentheses, ( ), then the curly brackets, { }, and then the square brackets, [ ].

Therefore, we have

– a – [a + {a + b – 2a – (a – 2b)} – b]

= – a – [a + {a + b – 2a – a + 2b} – b]

= – a – [a + {- 2a + 3b} – b]

= – a – [a – 2a + 3b – b]

= – a – [- a + 2b]

= – a + a – 2b

= – 2b

Question: 12

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

2x – 3y – [3x – 2y -{x – z – (x – 2y)}]

Solution:

First we have to remove the small brackets, or parentheses, ( ), then the curly brackets, { }, and then the square brackets, [ ].

Therefore, we have

2x – 3y – [3x – 2y – {x – z – (x – 2y)})

= 2x – 3y – [3x – 2y – {x – z – x + 2y}]

= 2x – 3y – [3x – 2y – {- z + 2y}]

= 2x – 3y – [3x – 2y + z – 2y]

= 2x – 3y – [3x – 4y + z]

= 2x – 3y – 3x + 4y – z

= - x + y – z

Question: 13

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

 5 + [x – {2y – (6x + y – 4) + 2x} – {x – (y – 2)}]

Solution:

First we have to remove the small brackets, or parentheses, ( ), then the curly brackets, { }, and then the square brackets, [ ].

Therefore, we have

5 + [x – {2y – (6x + y – 4) + 2x} – {x – (y – 2)}]

= 5 + [x – {2y – 6x – y + 4 + 2x} – {x – y + 2}]

= 5 + [x – {y – 4x + 4} – {x – y + 2}]

= 5 + [x – y + 4x – 4 – x + y – 2]

= 5 + [4x – 6]

= 5 + 4x – 6

= 4x – 1

Question: 14

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

x2 - [3x + [2x - (x2 - 1)] + 2]

Solution:

First we have to remove the small brackets, or parentheses, ( ), then the curly brackets, { }, and then the square brackets, [ ].

Therefore, we have

x2 - [3x + [2x - (x2 - 1)] + 2]

= x2 - [3x + [2x - x2 + 1] + 2]

= x2 - [3x + 2x - x2 + 1 + 2]

= x2 - [5x - x2 + 3]

= x2 - 5x + x2 - 3

= 2x2 - 5x - 3

Question: 15

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

20 - [5xy + 3[x2 - (xy - y) - (x - y)]]

Solution:

20 - [5xy + 3[x2 - (xy - y) - (x - y)]]

= 20 - [5xy + 3[x2 – xy + y – x + y]]

= 20 - [5xy + 3[x2 – xy + 2y - x]]

= 20 - [5xy + 3x2 - 3xy + 6y - 3x]

= 20 - [2xy + 3x2 + 6y - 3x]

= 20 - 2xy - 3x2 - 6y + 3x

= - 3x2 - 2xy - 6y + 3x + 20

Question: 16

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

85 – [12x – 7(8x – 3) – 2{10x – 5(2 – 4x)}]

Solution:

First we have to remove the small brackets, or parentheses, ( ), then the curly brackets, { }, and then the square brackets, [ ].

Therefore, we have

85 – [12x – 7(8x – 3) – 2{10x – 5(2 – 4x)}]

= 85 – [12x – 56x + 21 – 2{10x – 10 + 20x}]

= 85 – [12x – 56x + 21 – 2{30x – 10}]

= 85 – [12x – 56x + 21 – 60x + 20]

= 85 – [12x – 116x + 41]

= 85 – [- 104x + 41]

= 85 + 104x – 41

= 44 + 104x

Question: 17

Simplify, the algebraic expressions by removing grouping symbols.

 xy[yz – zx – {yx – (3y – xz) – (xy – zy)}]

Solution:

First we have to remove the small brackets, or parentheses, ( ), then the curly brackets, { }, and then the square brackets, [ ].

Therefore, we have

xy – [yz – zx – {yx – (3y – xz) – (xy – zy)}]

= xy – [yz – zx – {yx – 3y + xz – xy + zy}]

= xy – [yz – zx – {- 3y + xz + zy}]

= xy – [yz – zx + 3y – xz – zy]

= xy – [- zx + 3y – xz]

= xy – [- 2zx + 3y]

= xy + 2xz – 3y

Get Extra Rs. 1,590 off

COUPON CODE: SELF10


Course Features

  • 728 Video Lectures
  • Revision Notes
  • Previous Year Papers
  • Mind Map
  • Study Planner
  • NCERT Solutions
  • Discussion Forum
  • Test paper with Video Solution