MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
Menu
  • Complete JEE Main/Advanced Course and Test Series
  • OFFERED PRICE: Rs. 15,900
  • View Details

Chapter 5: Operations on Rational Numbers Exercise – 5.2

Question: 1

Subtract the first rational number from the second in each of the following:

Solution:

 

Question: 2

Evaluate each of the following:

Solution:

LCM of 3 and 5 is 15

LCM of 3 and 7 is 21

 

Question: 3

The sum of the two numbers is 5/9. If one of the numbers is 1/3, find the other.

Solution:

LCM of 3 and 9 is 9

 

Question: 4

The sum of two numbers is -1/3. If one of the numbers is -12/3, find the other.

Solution:

Let the required number be x

The required number is 11/3

 

Question: 5

The sum of two numbers is – 4/3. If one of the numbers is -5, find the other.

Solution:

Let the required number be x

The required number is 11/3

 

Question: 6

 The sum of two rational numbers is - 8. If one of the numbers is – (15/7), find the other.

Solution:

Let the required number be x

The required number is – (41/7)

 

Question: 7

What should be added to – (7/8) so as to get 5/9?

Solution:

Let the required number be x

The required number is 103/72

 

Question: 8

What number should be added to (-5)/11 so as to get 26/33?

Solution:

Let the required number be x

The required number is 41/33

 

Question: 9

What number should be added to (-5)/7 to get (-2)/3?

Solution:

Let the required number be x

The required number is 1/21

 

Question: 10

What number should be subtracted from -5/3 to get 5/6?

Solution:

Let the required number be x

The required number is 15/6

 

Question: 11

What number should be subtracted from 3/7 to get 5/4?

Solution:

Let the required number be x

The required number is 23/28

 

Question: 12

Solution:

Let the required number be x

The required number is (-7)/5

 

Question: 13

Solution:

Let the required number be x

The required number is 59/30

 

Question: 14

Solution:

Let the required number be x

x = 1/4

The required number is ¼

 

Question: 15

Simplify:

Solution:

 

Question: 16

Fill in the blanks:

Solution:


Course Features

  • 728 Video Lectures
  • Revision Notes
  • Previous Year Papers
  • Mind Map
  • Study Planner
  • NCERT Solutions
  • Discussion Forum
  • Test paper with Video Solution