×

#### Thank you for registering.

One of our academic counsellors will contact you within 1 working day.

Click to Chat

1800-1023-196

+91-120-4616500

CART 0

• 0

MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping

A taxi leaves the station X for station y every 10 minutes .simultaneously , a taxi leaves the station Y also for station X for every 10 minutes. the taxi moves at the same constant speed and go from X to Y or vice versa in 2 hours. how many taxis coming from the other side will each taxi meet enroute from Y to X ?


4 years ago

Ankit Jaiswal
165 Points
							HiI don’t know that we have to consider the taxi that our taxi will meet on the end points of its journey(that is station X amd Y). so here i am taking that we don’t have to consider those taxis Now we can do this thing by 2 methods 	mathematical 	logicalI will like to go with logical oneSee when the taxi is just about to leave there will be taxis comming from the opposite side our taxi will surely meet those taxis. so no. of taxis which will be i the path are [(total time each taxi takes to reach destination)/(total time after which each taxi leaves the station)] +1in our case it is$\frac{120}{10}+1= 12+1=13$(+1 as we need to take both the last and the first taxi)so we have total of 13 taxis on the path out of which we will subtract 1 as i am not considering the taxi meeting station Y(if u have to consider it don’t subtract 1)now we need to calculate the no. of taxis which leave after our taxi leavesthoso will be again[(total time each taxi takes to reach destination)/(total time after which each taxi leaves the station)] +1in our case it is$\frac{120}{10}+1= 12+1=13$(+1 as we need to take both the last and the first taxi)now  we will subtract 2 we have counted the taxi twice which will leave station X when our taxi leaves station Y and also as i am not considering the taxi meeting station X(if u have to consider it don’t subtract 1)so now we have a total of 12+11=$23 taxis$

4 years ago
Ankit Jaiswal
165 Points
							 and 25 if u are considering the taxis that our taxi meet on the station X and Y  thanks plz approve if u found this helpful

4 years ago
Narendra Sharma
35 Points
							There are 11 taxies leaving station x and go for Y.similarly there are 11 taxies reaching x . And one taxi already stand at starting on x station so 11+11+1=23 taxies

2 years ago
Abishek
13 Points
							See the first thing we need to know is that when 6 th taxi leaves the station x or y then 1st taxi fron x meets the 1st taxi from y ..so according to this we have 6 taxis from x meeting 6 taxis from y.so total of 12 taxis meet in the first hour.and the same in the second hour too...12*2=24.... And then 1 taxi will not be able to meet any taxis at the end of 2 he so24-1=23....Hence 23 is the answer......

2 years ago
610 Points
							Dear student,Please find the attached answer to your problem below. When the 6 th taxi leaves the station x or y then 1st taxi fron x meets the 1st taxi from ySo according to this we have 6 taxis from x meeting 6 taxis from y.so total of 12 taxis meet in the first hour.and the same in the second hour tooTherefore, 12*2=24But 1 taxi will not be able to meet any taxis at the end of 2 hrso24-1=23Hence 23 is the answer Hope it helps.Thanks and regards,Kushagra

6 months ago
Think You Can Provide A Better Answer ?

## Other Related Questions on Mechanics

View all Questions »

### Course Features

• 101 Video Lectures
• Revision Notes
• Previous Year Papers
• Mind Map
• Study Planner
• NCERT Solutions
• Discussion Forum
• Test paper with Video Solution

### Course Features

• 110 Video Lectures
• Revision Notes
• Test paper with Video Solution
• Mind Map
• Study Planner
• NCERT Solutions
• Discussion Forum
• Previous Year Exam Questions