# A shopkeeper bought two phones for Rs. 8,000 each. After selling the phones, there was a loss of 4% on the 1st phone while a profit of 8% on the 2nd phone. Calculate the overall gain or loss per cent on the whole transaction.

Harshit Singh
3 years ago
Dear Student

As the shopkeeper bought both phones at Rs. 8000 each.

Total cost price = Rs. 16,000

Assume that the cost price of the 1st phone is Rs. 100

Consider the deal of phone 1,

As it is given, there is 4% loss, the selling price will be = Rs. 96

For CP = 100, SP = 96

So, for CP = 1, SP = 96/100

Now, given, CP = 8000

Hence, SP = 96/100 × 8000 = 7680

so the selling price of 1st phone = Rs. 7680

Consider the deal of phone 2, there is an 8% profit.

Hence, the selling price will be = Rs. 108

For CP = 100, SP = 108

So, for CP = 1, SP = 108/100

Now, given CP = 8000

hence, SP = 108/100 × 8000 = 8640

Thus, the selling price of 2nd phone = Rs. 8640

Here, the total selling price will be = Rs. 7680 + Rs. 8640 = 16320

Now, it can be seen that,

Total selling price > total cost price i.e. Rs. 16320 > Rs. 16000

, there is a profit of Rs. (16320 – 16000) = Rs. 320

the overall profit percentage will be-

Profit% = (Profit/Total Cost Price) × 100 = (320/16000) × 100 = 2

Thus, there is a total of 2% profit for the whole transaction.

Thanks
Kunal vats
13 Points
one year ago

Math Primary School

Given:

A shopkeeper bought two phones for Rs. 8000 each. He sells the first phone at a loss of 4% and also sells the second profit of 8%.

To Find:

Calculate the overall gain percentage or loss percentage.

Solution:

1. The cost of each phone is Rs. 8000, Since the shopkeeper has purchased two phones, the cost of two phones is,

=> Cost of two mobiles = 2 x 8000 = Rs. 16000.

2. Since the first mobile is sold at a loss of 4%,

Price at which the first mobile is sold = Cost price - (loss percentage) x Cost price, => Selling price of the first mobile = 8000 - (4/100)x8000,

=> Selling price of the first mobile = 8000 - 320,

=>Selling price of first mobile = Rs. 7680.

3. Since the second mobile is sold at a profit of 8%,

=> Price at which the first mobile is sold = Cost price + (profit percentage) x Cost price,

=> Selling price of the first mobile = 8000 +

(8/100)x8000,

=> Selling price of the first mobile = 8000 + 640,

=> Selling price of first mobile = Rs. 8640.

3. Total selling price of two mobiles = 8640 + 7680 = 16320.

>> As the Total selling price is greater than the total cost price, the shopkeeper has gained a profit. ⇒ Profit percentage = (Profit x 100)/Cost price,

=>Profit percentage = (320 x 100)/16000,

Profit percentage = 2%.