 Click to Chat

1800-1023-196

+91-120-4616500

CART 0

• 0

MY CART (5)

Use Coupon: CART20 and get 20% off on all online Study Material

ITEM
DETAILS
MRP
DISCOUNT
FINAL PRICE
Total Price: Rs.

There are no items in this cart.
Continue Shopping
A manufacturer buys motorbikes at a cost price of Rs 30600.He sells it to B,B sells it to C and C sells it to D.The rate of VAT is 12.5% find_( 1) total amount of VAT paid and, (2) the cost price for the buyer if profit at each stage of selling chain is Rs. 1000.
one year ago

Dear Aayush

Selling price of motorbike to the manufacture = Rs 30600 + Rs 1,000 = Rs 31600

Amount of tax collected by manufacture A

= 12.5% of Rs 31600

= 12.5*31600/100 = 3950

Dealer B earns a profit of Rs 1000, so the value added by dealer B is Rs 1000.

Amount of VAT to be paid by B = 12.5% of Rs 1000 = 12.5*1000/100 = 125

Dealer C earns a profit of Rs 1000, so the value added by dealer C is Rs 1000.

Amount of VAT to be paid by C = 12.5% of Rs 1000 = 12.5 *1000/100 = 125

D earns a profit of Rs 1000, so the value added by D is Rs 1000.

Amount of VAT to be paid by D = 12.5% of Rs 1000 = 12.5*1000/100 = 125

Total amount of VAT paid = Rs 3950 + Rs 125 + Rs 125 + Rs 125 = Rs 4325

(2)

Value of motorbike paid by the consumer

= Rs 31600 + Rs 1000 + Rs 1000 + Rs 1000

= Rs 34600

Tax paid by the consumer

= 12.5% of Rs 34,600

12.5 *34600/100 = 4325

∴ Amount paid by the consumer = Rs 34600 + Rs 4325 = Rs 38925

Regards

Arun (askIITians forum expert)

one year ago
Think You Can Provide A Better Answer ?
Answer & Earn Cool Goodies

Other Related Questions on 10 grade science

View all Questions »  Course Features

• 731 Video Lectures
• Revision Notes
• Previous Year Papers
• Mind Map
• Study Planner
• NCERT Solutions
• Discussion Forum
• Test paper with Video Solution  Course Features

• 731 Video Lectures
• Revision Notes
• Test paper with Video Solution
• Mind Map
• Study Planner
• NCERT Solutions
• Discussion Forum
• Previous Year Exam Questions